top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Υδροκήλη του πόρου του Nuck ή κύστη του Nuck

Στο περιστατικό αυτό θα αναφερθούμε σε μία ενδιαφέρουσα περίπτωση που αντιμετωπίσαμε στο ιατρείο μας.

Πρόκειται για την κύστη του Nuck που αποτελεί μία σπάνια πάθηση που συμβαίνει σε γυναίκες.


Στο ιατρείο προσήλθε νεαρή ασθενής η οποία παρουσίαζε μία διόγκωση στην αριστερή βουβωνική περιοχή και έως την αρχή του αριστερού αιδοιϊκού μεγάλου χείλους. Η ασθενής δεν αισθάνονταν πόνο στην περιοχή, όμως είχε δυσαισθησία και ενόχληση στο κάθισμα. Επιπλέον η διόγκωση αποτελούσε αισθητικό πρόβλημα.

Υδροκήλη του πόρου του Nuck ή κύστη του Nuck
Υδροκήλη του πόρου του Nuck ή κύστη του Nuck

Κατά την κλινική εξέταση εντοπίσαμε μία ψηλαφητή ευκίνητη μάζα περίπου 2 εκατοστών στην αριστερή βουβωνική χώρα, η οποία προσέπιπτε ιδιαίτερα στην όρθια θέση της ασθενούς. Σαφώς διαγνώσαμε ότι δεν επρόκειτο για βουβωνοκήλη, αλλά για κύστη του Nuck, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το υπερηχογράφημα στην περιοχή.


Η κύστη του Nuck είναι μία πάθηση με σπάνιο επιπολασμό και παρουσιάζεται συνήθως με ανώδυνη βουβωνική διόγκωση ως αποτέλεσμα της μη απορρόφησης του υγρού που παράγεται από το βρεγματικό περιτόναιο και επέκτασης της κύστης στην περιτοναϊκή πτυχή μέσω του βουβωνικού σωλήνα.


Η διάγνωση της κύστης του Nuck βασίζεται κυρίως στην κλινική εξέταση και τα υπερηχογραφικά ευρήματα.


Με την νεαρή ασθενή συζητήσαμε και σχεδιάσαμε το χειρουργικό θεραπευτικό πλάνο για την αποτελεσματική θεραπεία της κύστης και την άψογη αισθητική αποκατάσταση της περιοχής.


#cystofNuck

2.455 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page