Κύστη Κόκκυγα - Θεραπεία

211 1150689

ΠΑΘΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Κύστη Κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγα ή αλλιώς τριχοφωλεακή κύστη αποτελεί μία φλεγμονή που δημιουργείται  στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό της ιεροκοκκυγικής περιοχής στην ένωση των γλουτιαίων μυών. Πρόκειται για φλεγμαίνουσα κύστη που εντοπίζεται σαν σκληρό μόρφωμα στην περιοχή και που μπορεί να παρουσιάσει μικρούς πόρους (οπές), που συνδέουν την κύστη με την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος.

Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες σε αναλογία 3:1 και μεταξύ των ηλικιών 16 έως 40 ετών. Κυρίως πλήττει τους μελαχρινούς, δασύτριχους και παχύσαρκους άνδρες, ειδικά όταν αυτοί  περνάνε πολλές ώρες της ημέρας καθιστοί.

Η πάθηση προκαλείται από τρίχες που διεισδύουν στο δέρμα λόγω της τριβής, του ιδρώτα και της πίεσης που δέχεται η περιοχή, από στενά ρούχα ή από την καθιστική ζωή.  Οι τρίχες αυτές προκαλούν λοίμωξη και απόστημα στην περιοχή.

Ποιά είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η κύστη κόκκυγα;

Στην αρχή εμφανίζεται μία μικρή διόγκωση στην περιοχή που την ψηλαφεί ο πάσχοντας. Ωστόσο μπορεί να υπάρχει τοπική ενόχληση, πόνος κι ερυθρότητα χωρίς ψηλαφητό εύρημα. Αν μείνει χωρίς θεραπεία το αρχικό στάδιο, τότε  δημιουργείται μεγάλο και επώδυνο απόστημα που φλεγμαίνει, γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον.  Αυτή είναι και η οξεία φάση της νόσου. Πολλές φορές η φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσει πυρετό, λευκοκυττάρωση, κακουχία, ναυτία και πόνο στη μέση.  Μετά την οξεία φάση, το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο. 

Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για να εμφανίσει κάποιος κύστη κόκκυγα;

Όπως προαναφέραμε η κύστη κόκκυγα προκαλείται από τρίχες που γυρίζουν και εισέρχονται εντός του δέρματος της περιοχής, δημιουργώντας φλεγμονές.
Η ύπαρξη μεγάλης τριχοφυΐας και ο ιδρώτας στην ιεροκοκκυγική περιοχή είναι επιβαρυντικοί παράγοντες που ενισχύονται από :
 • το φύλο
 • το σκούρο χρώμα δέρματος με πλούσια τριχοφυΐα
 • το υπερβολικό σωματικό βάρος
 • την καθιστική ζωή
 • την τριβή του δέρματος και τον τραυματισμό της περιοχής

Πώς γίνεται η διάγνωση της κύστης κόκκυγα;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα  γίνεται με κλινική εξέταση από τον Χειρουργό και την λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τον ασθενή.
Ο Χειρουργός θα εντοπίσει κατά την ψηλάφηση την φλεγμονή στον υποδόριο χώρο, καθώς και την ύπαρξη τυχόντων συριγγίων.    

Ποιες είναι οι θεραπείες για την κύστη κόκκυγα;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα εξατομικεύεται ανάλογα από το στάδιο της πάθησης και από την κατάσταση της νόσου.

Στην οξεία φάση η θεραπεία γίνεται με την άμεση διάνοιξη του αποστήματος και την παροχέτευση του πύου, για να ελαττωθεί η φλεγμονή και ο πόνος. Ο χειρουργικός καθαρισμός προσφέρει ταχεία ανακούφιση στον ασθενή.

Στη χρόνια φάση απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αφαίρεση της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια της.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:

 • Οι ανοικτές χειρουργικές τεχνικές που τείνουν να εγκαταλειφθούν, αφού είναι τραυματικές, επώδυνες και με υψηλά ποσοστά υποτροπών και επανεμφάνισης 8-21%. Επίσης δεν προσφέρουν ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα.

 • Οι τεχνικές με χρήση Ραδιοσυχνότητων υπό τοπική αναισθησία, που προσφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα με λιγότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη επούλωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.    

 • Οι νεότερες τεχνικές Laser, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αποτελεσματική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των επιπλοκών της. Ειδικότερα:

Τεχνικής οπτικής ίνας Laser FiLaC

Πρόκειται για τεχνική με νέας γενιάς ενδοσκοπικά LASER που υπερτερεί σε πολλά σημεία σε σχέση με τις άλλες μεθόδους.  Η επέμβαση πραγματοποιείται σε μία και μόνο συνεδρία, υπό τοπική αναισθησία, με την ανώδυνη χρήση οπτικής ίνας Laser, που επιτρέπει μέσω μιας πύλης εισόδου μόνο 2 χιλιοστών, την εφαρμογή ακτινοβολίας στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης και των συριγγίων της.
Με αυτό τον τρόπο καταστρέφονται τα εσωτερικά τοιχώματα των συριγγίων ενώ η δράση του Laser οδηγεί στην εξάχνωση της κάψας της κύστης με αποτέλεσμα την ταχεία επούλωση της και την οριστική θεραπεία του ασθενούς.
Η επέμβαση έχει διάρκεια από 15 έως 20 λεπτά και δεν απαιτούνται ράμματα. Η τεχνική FiLaC προσφέρει ταχεία επούλωση και σύγκλιση της κύστης με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον η τεχνική FiLaC εκμηδενίζει την πιθανότητα υποτροπής της κύστης, αφού η ακτινοβολία του Laser προξενεί μια ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία με έντονη αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι εξαλείφεται ο μετεγχειρητικός πόνος στον ασθενή, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση.
Η τεχνική FiLaC πραγματοποιείται συνδυαστικά με την   ενδοσκοπική μέθοδο EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment), με την οποία ο Χειρουργός ανιχνεύει λεπτομερώς με το ενδοσκόπιο τα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης για την ύπαρξη συριγγίων. 
Η τεχνική FiLaC αποτελεί μέθοδο εκλογής για τη θεραπεία υποτροπών, μετά από αποτυχημένες χειρουργικές αφαιρέσεις.

Μέθοδος VAAFT

Μία προηγμένη μέθοδος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συριγγίων που μπορεί να  υπάρχουν στους παρακείμενους ιστούς και κοιλότητες της βλάβης είναι η VAAFT η οποία αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό της περιοχής.
Πρόκειται για ενδοσκοπική τεχνική, όπου ο Χειρουργός εισάγει ένα λεπτό συριγγοσκόπιο από τον πόρο της κύστης, εντοπίζοντας πιθανές συριγγώδεις διακλαδώσεις και αποστήματα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρη χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής, ώστε στην συνέχεια ο Χειρουργός να καυτηριάσει με την
Laser οπτική ίνα το εσωτερικό των φλεγμονωδών ιστών.
Η μέθοδος VAAFT συνδυάζεται άριστα με την τεχνική
FiLaC προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα, χωρίς νοσηλεία και μετεγχειρητικό πόνο.

Τι μπορεί να κάνει ένας ασθενής για να περιορίσει τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;

Ένας ασθενής σε αρχικό στάδιο της νόσου, μπορεί να λάβει κάποια μέτρα ώστε να περιορίσει την εξέλιξη της πάθησης. Αναλυτικά:
 • Να φροντίζει την καλή υγιεινή της περιοχής με συχνό πλύσιμο καθημερινά.
 • Να αποφεύγει να κάθεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να χρησιμοποιεί πάντα μαξιλάρι. 
 • Αν είναι υπέρβαρος να φροντίσει να χάσει βάρος.
 • Να χρησιμοποιεί τοπικά παγοκύστη τυλιγμένη σε ένα πανί  για να περιορίσει τη φλεγμονή.
 • Να χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Χειρουργού του, τοπικές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις αλοιφές. 

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ MD

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ειδικευμένος στην Επειγοντολογία, Λαπαροσκοπική Χειρουργική,

Παθήσεις Πρωκτού.

Η χειρουργική μου ειδίκευση και κατάρτιση στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές , συμβάλλουν στην ποιοτική φροντίδα της υγείας σας.

1/1

Επικοινωνία - Ιατρείο

Αγλαοφώντος 6  - 4ος όροφος 
Γκύζη - 114 74  Αθήνα
Τηλέφωνο Ιατρείου:
211 1150689
Ωράριο Ιατρείου 17:00 - 21:00
κατόπιν ραντεβού
Για επείγοντα περιστατικά, 
και κατ΄οίκον επίσκεψη,
καλέστε τον Ιατρό:
694 5583355

Υπηρεσίες - Εξειδικεύσεις

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

© 2020  by PROTO SURGERY ® Athens  //  Medical Design MS