Σύντομες video-απαντήσεις για τις παθήσεις του πρωκτού
top of page
Ραγάδα Πρωκτού - Θεραπεία
211 1150689
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD
Γενικός Χειρουργός
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών
Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού;
Κάποιες φορές κυρίως οι οξείες ραγάδες, θεραπεύονται και επουλώνονται με συντηρητικές θεραπείες.
Οι συντηρητικές θεραπείες έχουν ποσοστά επιτυχούς επούλωσης περίπου 8% έως 51% των περιπτώσεων και περιλαμβάνουν:
-
την τοπική εφαρμογή αναπλαστικών, αποσυμφορητικών, αναισθητικών και επουλωτικών αλοιφών.
-
την τοπική εφαρμογή υπόθετων Υαλουρονικού Οξέος, με επιδιορθωτική και αναπλαστική δράση.
-
την τοπική εφαρμογή αλοιφής νιτρογλυκερίνης που χαλαρώνει τον έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, μειώνει την πίεση και αυξάνει τη ροή του αίματος προς την περιοχή της βλάβης, με αποτέλεσμα την επούλωση της ραγάδας. Επειδή η χρήση της αλοιφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο, πτώση της πίεσης, εξάψεις και άλλα προβλήματα σε ασθενείς με καρδιολογικό ιστορικό, ο Χειρουργός την συνταγογραφεί στους κατάλληλους ασθενείς.
-
την χρήση των εδρόλουτρων (sitz bath - μούλιασμα του πρωκτού σε χλιαρό νερό), για 10 έως 20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα και ιδίως έπειτα από κάθε κένωση.
-
την λήψη συνταγογραφούμενων από τον Χειρουργό φαρμακευτικών σκευασμάτων, που μαλακώνουν τα κόπρανα.
Οι επεμβατικές θεραπείες έχουν υψηλότερα ποσοστά επούλωσης και επιλέγονται από τον χειρουργό, τόσο στις οξείες, όσο και στις χρόνιες περιπτώσεις πρωκτικής ραγάδας.
Οι επεμβατικές μέθοδοι μπορούν συνδυαστούν παρέχοντας υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.
Αναλυτικά:
-
Η τοπική έγχυση Botox σε συγκεκριμένα σημεία στην περιοχή του σφιγκτήρα που προκαλεί την χαλάρωση του, βελτιώνει την αιμάτωση της περιοχής και διευκολύνει την επούλωση της βλάβης. Είναι ανώδυνη μέθοδος και γίνεται στο Ιατρείο του Χειρουργού. Το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται περίπου στο 80% των ασθενών, ενώ ο πόνος εξαφανίζεται συνήθως εντός της πρώτης εβδομάδας από την εφαρμογή του. Ωστόσο η θεραπεία με Botox λόγω της χάλασης που προκαλεί στο σφιγκτηριακό μηχανισμό, μπορεί να προκαλέσει κατά ποσοστό 3-9% των ασθενών μία μικρή μορφή ακράτειας, η οποία είναι παροδική και εξαρτάται από την ποσότητα του φαρμάκου. Η θεραπεία με Botox σε σύγκριση με την τοπική εφαρμογή αλοιφής νιτρογλυκερίνης πλεονεκτεί, γιατί αφενός ο ασθενής δεν χρειάζεται να εφαρμόζει καθημερινά την αλοιφή που είναι μία επίπονη διαδικασία και αφετέρου το botox δεν έχει παρενέργεια τον πονοκέφαλο όπως η αλοιφή νιτρογλυκερίνης.
-
Η εφαρμογή Laser σε συνδυασμό με τοπική έγχυση Botox. Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της πρωκτικής ραγάδας. Η εφαρμογή του LASER κάνει εκτομή και καυτηριασμό της ραγάδας. Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου Laser + Botox είναι πάνω από 93%, ενώ το ποσοστό προσωρινής ακράτειας είναι κάτω του 2%. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, και διαρκεί 20 -30 λεπτά και γίνεται στο ιατρείο. Στην συνέχεια ο ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του τηρώντας τις οδηγίες που θα του δώσει ο Χειρουργός του.
-
Μια ακόμη επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού, είναι η έσω πλαγία σφιγκτηροτομή η οποία είναι μία κλασσική χειρουργική τεχνική με ποσοστό επούλωσης 88% - 100%. Στην μέθοδο αυτή διενεργείται διατομή του έσω σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την χαλάρωση του και την επούλωση της βλάβης. Το ποσοστό πρόκλησης ακράτειας είναι 8 με 30% για τους πρώτους μήνες και μετά το ποσοστό κατεβαίνει στο 6% μόνιμης ακράτειας.
Ως ειδικός Χειρουργός, πιστεύω ότι η ραγάδα πρωκτού σε κάθε πάσχοντα, πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με βάση το ιστορικό και τις ανάγκες του.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω στους ασθενείς που υποφέρουν από ραγάδα πρωκτού, ότι δεν πρέπει να μένουν χωρίς θεραπεία.
Στις χρόνιες ραγάδες υπάρχει το ενδεχόμενο διαπύησης και δημιουργίας περιεδρικού αποστήματος. Οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στον Χειρουργό τους και να συζητούν το πρόβλημά τους διεξοδικά. Ο Χειρουργός θα τους ενημερώσει πλήρως για τις προσήκουσες θεραπευτικές επιλογές και θα τους προσφέρει λύσεις για το πρόβλημα τους.
Επίσης κάθε ασθενής που έχει συμπτωματολογία στην περιοχή του πρωκτού, ή έχει υποψία ραγάδας θα πρέπει να απευθυνθεί στον Χειρουργό του, για διερεύνηση και θεραπεία.
bottom of page