top of page

Θεραπευτική αντιμετώπιση Κονδυλωμάτων Πρωκτού

211 1150689

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Θεραπεία Κονδυλωμάτων στο Ιατρείο με Laser CO2

Η σωστή θεραπεία των εκδηλώσεων του HPV πρωκτού ( κονδυλώματα - δυσπλασίες ), δεν είναι μόνο η εξάλειψη τους αλλά και η σωστή παρακολούθηση που πρέπει να έχει ο ασθενής προκειμένου να αποφύγει τις υποτροπές. 

Είναι το Laser CO2 η κατάλληλη θεραπεία για τα κονδυλώματα της περιπρωκτικής και πρωκτογεννητικής περιοχής;

Η θεραπεία κονδυλωμάτων έγκειται στην εξάλειψη τους από την πάσχουσα περιοχή, μειώνοντας την επανεμφάνιση τους και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο υποτροπών.
Το Χειρουργικό Laser CO2 αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης των κονδυλωμάτων της περιπρωκτικής και πρωκτογεννητικής περιοχής αφού στοχεύει επιλεκτικά στο σημείο που υπάρχει η βλάβη και την καταστρέφει, αφήνοντας ανέπαφα το περιφερικό δέρμα και τον βλεννογόνο.  
Κατά την διάρκεια της  θεραπείας με Χειρουργικό Laser CO2, ο ιστός στο σημείο της βλάβης απορροφά την ενέργεια του Laser, η οποία μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, εξαχνώνοντας τα κονδυλώματα.
Έτσι επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση όχι μόνο των επιφανειακών βλαβών, αλλά η ριζική θεραπεία της συνολικής πάσχουσας περιοχής. 
Επιπλέον η χρήση του Χειρουργικού Laser CO2 προσφέρει την άμεση αντιμετώπιση όλων των διαφορετικών στελεχών του ιού HPV.
Η μέθοδος γίνεται στο ιατρείο, είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί την νοσηλεία του ασθενούς.
Τονίζουμε ότι ακόμη και σε προχωρημένες καταστάσεις η αντιμετώπιση με Laser CO2 προστατεύει τον σφιγκτηριακό μηχανισμό και προσφέρει  γρήγορη επούλωση και ελαχιστοποιημένη πιθανότητα υποτροπής.  

Συνοπτικά:

  • Η διαδικασία είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται στο ιατρείο.

  • Η διαδικασία είναι αναίμακτη αφού η δέσμη του Laser εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή χωρίς να υπάρχει αιμορραγία. 

  • Η μέθοδος με  Laser C02 καταστρέφει τα κονδυλώματα χωρίς να δημιουργεί προβλήματα σε γειτονικούς ιστούς και στον πρωκτικό σφιγκτήρα. 

  • Ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός, η επούλωση είναι γρήγορη και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι από ελάχιστος έως καθόλου.

  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο αφού το Laser δεν αφήνει σημάδια ή ουλές.

  • Αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία αφού ο κίνδυνος υποτροπής των κονδυλωμάτων μειώνεται στο ελάχιστο λόγω της εκρίζωσης τους.

Θεραπεία Κονδυλωμάτων στο Ιατρείο με Laser CO2

Πόσες συνεδρίες με Laser CO2 χρειάζονται για τον καυτηριασμό των κονδυλωμάτων; 

Η θεραπεία με Laser CO2 για την αντιμετώπιση κονδυλωμάτων γίνεται σε μία μόνο συνεδρία. Στο τέλος της συνεδρίας γίνεται έλεγχος της περιοχής με ψηφιακή πρωκτοσκόπηση και χρήση οξικού οξέος για να βεβαιωθούμε ότι έχουν εξαλειφτεί πλήρως όλες οι βλάβες.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων με Χειρουργικό Laser CO2 αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης των κονδυλωμάτων της περιπρωκτικής και πρωκτογεννητικής περιοχής

Έκανα καυτηριασμό των κονδυλωμάτων πρωκτού με Laser CO2, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν νέα;

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή Laser CO2 στα κονδυλώματα μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο υποτροπών, ή επανεμφάνισης τους. 
Όμως επειδή ο ιός HPV  «κάθεται» ( μολύνει) τα κύτταρα, οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μετά από 8 μήνες από την θεραπεία με Laser.  
Γι΄αυτό το λόγο επιβάλλεται η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς από τον γιατρό, ώστε να επιτυγχάνεται η εξάλειψη των υποτροπών. 
Βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του έτους 2019, (2019 European Guideline for the Management of Anogenital Warts), για τη Διαχείριση των πρωκτογεννητικών κονδυλωμάτων,  τα ποσοστά επανεμφάνισης κυμαίνονται σε ποσοστά μεταξύ 17-19% μετά από 12 εβδομάδες από την πρώτη θεραπεία και 66% μετά τους 12 μήνες από την θεραπεία.
Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση της περιοχής από τον Χειρουργό έπειτα από την θεραπεία με Laser CO2, ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα, τυχόντα νέα κονδυλώματα μόλις αυτά αρχίζουν να εμφανίζονται.

Ποιά είναι η σωστή παρακολούθηση για τον HPV πρωκτού;

Στον πρωκτό η επιμόλυνση από υποτροπή δεν εξαρτάται μόνο από σεξουαλικούς παράγοντες (πρωκτικές επαφές), αλλά και από τις κενώσεις, αφού τα κόπρανα καθώς εξέρχονται και λόγω της τριβής, προκαλούν λύση του βλεννογόνου.
Για τον λόγο αυτό η παρακολούθηση γίνεται σε μηνιαία βάση ώστε να προληφθούν οι υποτροπές πριν δημιουργήσουν επιμόλυνση. Το πλάνο παρακολούθησης του ασθενούς είναι:
Μηνιαία παρακολούθηση του ασθενούς για 1 έτος. 
Το 2ο έτος ο ασθενής παρακολουθείται ανά 3μηνο. 
Από το 3ο έτος και μετά, αν το ασθενής έχει επαφές η παρακολούθηση του γίνετε μία φορά το χρόνο.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Μ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ MD ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, Ειδικευμένος στην Επειγοντολογία, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Παθήσεις Πρωκτού

Μπορώ να έχω ερωτικές επαφές (πρωκτικές), κατά τον 1ο χρόνο της παρακολούθησης μου;

Ο ασθενής μετά από 3 μήνες παρακολούθησης και ελεύθερος νόσου, μπορεί να έχει περιορισμένες επαφές (με προφυλακτικό).

Γενικά συνίσταται για ένα έτος να αποφεύγονται οι επαφές.

Υπάρχει τελική θεραπεία και οριστική απαλλαγή από τα κονδυλώματα και τις υποτροπές τους, ή θα υπάρχει πάντα η περίπτωση να ξαναβγούν στον πρωκτό;

Ναι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και οριστική εξάλειψη των εκδηλώσεων του HPV στον πρωκτό. Αρκεί να γίνουν όλα τα παραπάνω με την σωστή σειρά και από έμπειρο Χειρουργό.  Συνεδρία Laser, θεραπεία, παρακολούθηση.

Θεραπευτική αντιμετώπιση Κονδυλωμάτων Πρωκτού
bottom of page