top of page

Ραγάδα Πρωκτού - Αίτια - Συμπτώματα

211 1150689

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Πρωκτική ραγάδα (7).jpg
ραγάδα πρωκτού
Πρωκτική ραγάδα (6).jpg

Πρωκτική ραγάδα

Η ραγάδα πρωκτού αποτελεί μία επώδυνη βλάβη, που προκαλεί γενικευμένη δυσφορία στην πυελική περιοχή. Πρόκειται για ένα μικρό “σκίσιμο - κόψιμο” στην δομή του βλεννογόνου του σφιγκτήρα και εντοπίζεται συχνότερα στα σημεία της 12ης και 6ης ώρας, (Το 90% των ραγάδων εμφανίζεται στην οπίσθια  περιοχή της 6ης ώρας).
Η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, καθώς και στα μικρά παιδιά.

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Proto Surgery Γενικός  Χειρουργός Γαιννούλης Πρωτόπαπας MD,  Ιατρείο πρωκτού και κήλης, αιμορροΐδες, κύστη κόκκυγα, ραγάδα πρωκτού, βουβωνοκήλη, κοιλιοκήλη, ομφαλοκήλη

Κλείστε το ραντεβού σας

και μέσω του Doctoranytime

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν πάσχουμε από ραγάδα πρωκτού;

Πρωκτική ραγάδα (4).jpg
Το κύριο σύμπτωμα που προκαλεί η πρωκτική ραγάδα, είναι ο έντονος, διαξιφιστικός και παρατεταμένος  πόνος σαν μαχαιριά, που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της κένωσης αλλά και μετά λόγω του σπασμού του έσω σφιγκτήρα.  Μάλιστα ο πόνος αυτός  μπορεί να συνεχιστεί και για το υπόλοιπο της ημέρας.
Επίσης ο ασθενής μπορεί να δει κόκκινο ζωηρό αίμα στο χαρτί ή στο εσώρουχο.
Πρωκτική ραγάδα (2).jpg

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε ότι υποφέρουμε από ραγάδα ή από αιμορροΐδες;

Ο πόνος της πρωκτικής ραγάδας είναι εντονότερος (λόγω του σπασμού του έσω σφιγκτήρα) και διαρκεί περισσότερο από τον πόνο των αιμορροΐδων.
Επίσης κατά την ψηλάφηση με το χέρι του ο πάσχοντας, δεν θα εντοπίσει αιμορροϊδικούς όζους, αλλά μία μικρή δερματική σχισμή στην περιοχή του σφιγκτήρα η οποία πονάει περισσότερο κατά την αφή.

Ωστόσο στην πλειοψηφία των περιστατικών η ραγάδα πρωκτού συνυπάρχει με αιμορροΐδες, είτε είναι εσωτερικές, είτε εξωτερικές.    

Εκτός από τον πόνο, τι άλλα συμπτώματα δημιουργεί η ραγάδα πρωκτού;

Η πρωκτική ραγάδα δημιουργεί φαγούρα στην περιοχή του σφιγκτήρα, αλλά και γενική δυσφορία στην ευρύτερη περιοχή, όπως ενοχλήσεις στο ουροποιητικό σύστημα, δυσουρία και συχνουρία.
Αρκετές φορές μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή μεταμεσονύκτια αφύπνιση από τον πόνο.

Ποιά είναι τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ραγάδα στον πρωκτό;

Το κύριο αίτιο είναι η επίμονη δυσκοιλιότητα, αφού τα σκληρά κόπρανα προκαλούν υπερβολική διάταση και τραυματίζουν τον βλεννογόνο δημιουργώντας ένα κόψιμο - πληγή.
Ωστόσο μία πρωκτική ραγάδα μπορεί να προκληθεί και από διαρροϊκό σύνδρομο λόγω των πολλών κενώσεων.  Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται διερεύνηση για τυχούσες φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, κ.α.
Επίσης πρωκτική ραγάδα μπορεί να εμφανίσουν οι γυναίκες κατά τον τοκετό λόγω της μεγάλης πίεσης στο περίνεο.
Άλλα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ραγάδα στον πρωκτό είναι:
  • Η πρωκτική σεξουαλική επαφή και ορισμένες σεξουαλικές πρακτικές.
  • Η Υπερτονία του πρωκτικού σφιγκτήρα.
  • Ο καρκίνος του πρωκτού.
  • Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι ιογενείς λοιμώξεις (κυτταρο-μεγαλοϊός, έρπης, σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια και AIDS).

Ποιά είναι τα στάδια ταξινόμησης της πρωκτικής ραγάδας;

Όταν τα συμπτώματα της ραγάδας διαρκούν κάτω από 6 εβδομάδες, τότε μιλάμε για Οξεία ραγάδα. Όταν διαρκούν πάνω από 6 εβδομάδες τότε μιλάμε για Χρόνια ραγάδα. Η οξεία ραγάδα είναι αβαθής  και προκαλεί έντονη συμπτωματολογία, ενώ η χρόνια ραγάδα είναι πιο βαθιά προκαλεί πιο ήπια συμπτωματολογία και έχει απαιτητικότερη αντιμετώπιση. Στην χρόνια ραγάδα συνήθως εμφανίζονται υπερτροφικές θηλές εσωτερικά της περιοχής και υπερτροφικά μορφώματα στην εξωτερική επιφάνεια της ραγάδας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού; 

Η διάγνωση από τον Χειρουργό βασίζεται στο κλινικό ιστορικό του ασθενούς και στην επισκόπηση της περιοχής. Επίσης πολλές φορές επειδή η συμπτωματολογία του ασθενούς μπορεί να είναι γενική, ο χειρουργός θα πρέπει να αποκλείσει τυχούσες υποκείμενες παθήσεις όπως:  θρομβωμένη αιμορροΐδα, περιεδρικό απόστημα, νεοπλασία  πρωκτού, σύφιλη, κ.α. Ειδικότερα ένα ποσοστό 3% των πρωκτικών ραγάδων που εμφανίζεται στις θέσεις εκτός της 6ης ή 12ης ώρας στην πρωκτική περιοχή, συνιστά περεταίρω έλεγχο για άλλα νοσήματα.
Ο Χειρουργός στα πλαίσια της εξέτασης μπορεί να ενεργήσει επισκόπηση του πρωκτού μετά από ήπιο διαχωρισμό των γλουτών, καθώς και ψηλάφηση του τόνου και του σπασμού του σφιγκτήρα με δακτυλική εξέταση.

Η δακτυλική εξέταση ενεργείται από τον Χειρουργό με πολύ λεπτούς χειρισμούς. Επίσης για την καλύτερη εκτίμηση της πάσχουσας περιοχής, ο χειρουργός θα διενεργήσει Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση στην περιπρωκτική περιοχή και στο εσωτερικό του πρωκτού, μέσω μίας προηγμένης ψηφιακής πρωκτοσκοπικής κάμερας.

Η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση διαρκεί από 5 έως 10 λεπτά και με προσεκτικούς χειρισμούς είναι εντελώς ανώδυνη. Με την εξέταση αυτή ο γιατρός επισκοπεί σε βάθος 2 - 6 εκατοστών την περιοχή, σε μεγέθυνση και υψηλή ευκρίνεια. (Διαβάστε αναλυτικά για την Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση, εδώ >).
Επιπλέον επειδή η ραγάδα πρωκτού μπορεί να σχετίζεται με άλλη σοβαρή νόσο, ο χειρουργός μπορεί να συστήσει στον ασθενή την διενέργεια εργαστηριακών αιματολογικών εξετάσεων.

Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού; 

bottom of page