top of page

Αιμορροϊδική κρίση & Θρόμβωση των αιμορροΐδων

211 1150689

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Οξεία αιμορροϊδική κρίση (6).jpg
Οξεία αιμορροϊδική κρίση (1).jpg
Οξεία αιμορροϊδική κρίση (1).jpeg

Αιμορροϊδική κρίση & Θρόμβωση των αιμορροΐδων

Το 60% των ασθενών που επισκέπτεται το Χειρουργικό Ιατρείο μου, παρουσιάζουν αιμορροϊδοπάθεια 3ου ή 4ου βαθμού σε αιμορροϊδική κρίση ή και θρόμβωση.  Αυτοί οι υπέρμετρα ταλαιπωρημένοι και πονεμένοι ασθενείς, ζητούν με αγωνία άμεση λύση στο πρόβλημα τους, μη μπορώντας να αντέξουν την οξεία κατάσταση που τους βασανίζει.
Σε αυτές τις περιπτώσεις και ανάλογα με την κλινική εικόνα προσδιορίζουμε και την θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να είναι βραχεία συντηρητική αγωγή, διάνοιξη, ή επεμβατική αποκατάσταση.

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Ας  δούμε όμως τί είναι η αιμορροϊδική κρίση και τί η αιμορροϊδική Θρόμβωση.

Πολύ συχνά οι αιμοροϊδοπαθείς μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο συμπτωμάτων και διαταραχών, που τους προκαλεί η πάθησή τους.  Η προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια πολλές φορές προκαλεί διαταραχές στις κενώσεις, δημιουργώντας την αίσθηση της ατελούς κένωσης, διάρροιες και δυσκοιλιότητα.
Αυτές οι διαταραχές οξύνουν την ήδη βεβαρημένη ανατομία της περιοχής, προκαλώντας την υπερβολική διάταση και διόγκωση των αγγείων του αιμορροϊδικού πλέγματος.
Κατά συνέπεια οι αιμορροΐδες προπίπτουν, φλεγμαίνουν, αιμορραγούν και περισφίγγονται προκαλώντας έντονη συμπτωματολογία. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οξεία αιμορροϊδική κρίση και ο πάσχοντας μπορεί να αισθάνεται βάρος, καύσο και έντονο πόνο στην περιοχή. Στην οξεία αιμορροϊδική κρίση οι αιμορροΐδες δεν ανατάσσονται εντός του πρωκτού και ψηλαφίζονται σαν μεγάλα οζίδια πέριξ του σφιγκτήρα.
Οξεία αιμορροϊδική κρίση (4).jpg

Η πιο συχνή επιπλοκή της αιμορροϊδικής κρίσης είναι η αιμορροϊδική θρόμβωση,  που οφείλεται στην πήξη του συσσωρευμένου αίματος (σχηματισμός θρόμβου),  στις διεσταλμένες αιμορροΐδες. 

Στην περίπτωση αυτή οι αιμορροϊδικοί όζοι σκληραίνουν και αποκτούν μπλε - μωβ χρώμα.  

Η θρόμβωση των αιμορροΐδων, συνοδεύεται πάντα από διαρκή οξύ πόνο, που εξουθενώνει τον πάσχοντα σωματικά και ψυχολογικά, κατακερματίζει την ποιότητα ζωής του και αρκετές φορές τον καθιστά ανίκανο να εργαστεί.

Οξεία αιμορροϊδική κρίση (7).jpg

Τί πρέπει να κάνει ένας ασθενής που βρίσκεται σε αιμορροϊδική κρίση ή αιμορροϊδική θρόμβωση;

Το πρώτο πράγμα είναι να προσέξει την διατροφή του, ώστε να έχει μαλακές κενώσεις.  Έπειτα θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα τον Χειρουργό του, για να τον εξετάσει, να εκτιμήσει την κατάσταση και να δώσει την ανάλογη θεραπεία.

Αν η αιμορροϊδική θρόμβωση έχει επέλθει το τελευταίο 48ώρο, ο Χειρουργός μπορεί κατά την κρίση του να ενεργήσει στο Ιατρείο του, την διάνοιξη και παροχέτευση του θρομβωμένου αιμορροϊδικού όζου.  Αν έχει παρέλθει το 48ωρο, τότε ο Χειρουργός θα συνταγογραφήσει στον ασθενή βραχεία συντηρητική αγωγή ώστε να παρέλθει η κρίση και σε δεύτερο χρόνο θα προγραμματίσει την οριστική επεμβατική θεραπεία των αιμορροΐδων. 

Ποιά είναι η συντηρητική αγωγή σε αιμορροϊδική θρόμβωση και κρίση;

Όπως προαναφέραμε ο βασικός στόχος είναι ο ασθενής να έχει μαλακές κενώσεις. Ο θεράπων χειρουργός θα δώσει στον ασθενή ένα αναλυτικό διατροφικό πρόγραμμα και θα του συνταγογραφήσει την λήψη σκευάσματος μαλακτικού κοπράνων, όπως το Duphalac, Nujol, κ.α.
Επιπλέον θα συνταγογραφήσει την λήψη φλεβοτονικού σκευάσματος (Daflon)  για την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμορροϊδικών αγγείων, (σε εξατομικευμένη ημερήσια δοσολογία).

Οξεία αιμορροϊδική κρίση (5).jpg

Ανάλογα με το περιστατικό ο Χειρουργός μπορεί να συνταγογραφήσει στον ασθενή τα ακόλουθα:

 • Τοπικές αναλγητικές αλοιφές.

 • Τοπικές μαλακτικές αλοιφές  (Preparation).

 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα από το στόμα. 

 • Κάψουλες μετρονιδαζόλης για πρόληψη τυχούσας μόλυνσης.

Συνήθως τα συμπτώματα μιας αιμορροϊδικής θρόμβωσης - κρίσης υποχωρούν σε 5-15 ημέρες. Όμως αυτό δεν είναι πανάκεια αφού τέτοιες καταστάσεις έχουν περιοδικότητα και μάλιστα συχνή.


Όλοι οι αιμορροϊδοπαθείς ασθενείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους αξίζει να βιώνουν τέτοιες επώδυνες καταστάσεις, πόσο μάλλον σήμερα που η σύγχρονη χειρουργική δίνει οριστικό πρόβλημα στην αιμορροϊδοπάθεια, μέσα σε 30 μόλις λεπτά !

Μην ταλαιπωρήστε άλλο, σήμερα υπάρχει οριστική, ανώδυνη και γρήγορη λύση. 

Οξεία αιμορροϊδική κρίση (3).jpeg

Η επεμβατική μέθοδος που θα επιλέξω ανά περιστατικό, είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων με μοναδικό σκοπό το μέγα όφελος του ασθενούς.
Πάντα συζητάω και εξηγώ στον ασθενή μου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε θεραπευτικής προσέγγισης, ώστε να ο ασθενής να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.

Έτσι επιλέγουμε την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία με το μικρότερο κόστος και την μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας 

και από το doctoranytime

bottom of page