top of page

Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση

211 1150689

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση (2).jpg
Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση (3).jpg
Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση (1).jpg

Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση

Η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση αποτελεί μία απλή αλλά σημαντική εξέταση με την οποία ο Χειρουργός ανιχνεύει και διερευνά μέσω μίας προηγμένης ψηφιακής κάμερας την περιπρωκτική περιοχή και το εσωτερικό του πρωκτού.

Η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση είναι ανεκτή και ανώδυνη για τον ασθενή σε σχέση με την ορθοσιγμοειδοσκόπηση. Ταυτόχρονα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον ασθενή, αφού συμβάλει στον εντοπισμό και την διάγνωση καλοήθων και κακοήθων δυσπλαστικών καταστάσεων προσδιορίζοντας την θεραπευτική τους προσέγγιση.

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

Στο Ιατρείο μας η εξέταση πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πρωκτοσκοπικής κάμερας Micro Rectocam WiFi. 
Η διαδικασία της εξέτασης είναι σύντομη και ανώδυνη.  Στην αρχή ο Χειρουργός θα εφαρμόσει στην περιοχή του πρωκτού ειδική αναισθητική - λιπαντική κρέμα και στην συνέχεια θα εισάγει εντός του πρωκτού με ήπιες και προσεκτικές κινήσεις το φωτιζόμενο πρωκτοσκόπιο που συνδέεται με την πρωκτοσκοπική κάμερα σε βάθος 2 με 6 εκατοστά. 
Κατά την εξέταση που διαρκεί από 5 έως 10 λεπτά, ο Χειρουργός μέσω της ψηφιακής κάμερας επισκοπεί σε μεγέθυνση και υψηλή ευκρίνεια την περιοχή.  Ο ασθενής παρακολουθεί ταυτόχρονα online σε οθόνη, ότι βλέπει ο Χειρουργός. Ο Χειρουργός στον ίδιο χρόνο, αναλύει και επεξηγεί στον ασθενή τα ευρήματα της εξέτασης. Το video της εξέτασης ο Χειρουργός μπορεί να το δώσει στον ασθενή (μέσω email), εφόσον το ζητήσει.

Χρειάζεται ειδική προετοιμασία για την εξέταση;

Η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση δεν απαιτεί από τον ασθενή προηγούμενη ειδική προετοιμασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Χειρουργός μπορεί να συστήσει στον ασθενή να κάνει έναν χαμηλό υποκλυσμό πριν προσέλθει στο ιατρείο.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει ένας ασθενής να υποβληθεί σε ψηφιακή πρωκτοσκόπηση;

Όπως αναφέραμε, η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση αποτελεί μία απλή αλλά πολύ ωφέλιμη εξέταση αφού αντικαθιστά την ορθοσιγμοειδοσκόπηση και μπορεί να εντοπίσει αλλοιώσεις και δυσπλασίες στα 10 πρώτα εκατοστά του πρωκτικού σωλήνα.
Με την ψηφιακή πρωκτοσκόπηση ο Χειρουργός ανιχνεύει,  μελετά και αξιολογεί τα ευρήματα, ενώ σε δεύτερο χρόνο, μπορεί και να λάβει ιστοτεμαχίδια για βιοψία από τις δυσπλαστικές περιοχές.
Ειδικότερα ο Χειρουργός μπορεί να συστήσει ψηφιακή πρωκτοσκόπηση στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Όταν ο ασθενής παρουσιάζει επίμονο πόνο στον πρωκτό ή και κνησμό.

 • Όταν ο ασθενής έχει αιμορραγία ή και βλέννη κατά την κένωση.

 • Όταν ο ασθενής έχει διαταραχές στις κενώσεις, (δυσκοιλιότητα, διάρροιες, ατελή κένωση, δυσχεσία).

 • Σε περίπτωση που ο ασθενής  εντοπίσει στο εσώρουχό του, αίμα, πύον, ή  βλέννη.

 • Σε περίπτωση που ο ασθενής  παρουσιάσει διογκωμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα.

Επίσης με την ψηφιακή πρωκτοσκόπηση ο Χειρουργός, μπορεί να ελέγξει και να εκτιμήσει τις ακόλουθες παθήσεις:

 • Αιμορροΐδες

 • Πρωκτικές ραγάδες

 • Περιεδρικά συρίγγια

 • Πρόπτωση του ορθού

 • Υπάρχοντες πολύποδες, Μορφώματα, Νεοπλασίες, Δυσπλασίες

 • Κονδυλώματα πρωκτού και δευτερεύουσες βλάβες από HPV

Ποια είναι η διαγνωστική αξία της ψηφιακής πρωκτοσκόπησης για τον εντοπισμό HPV λοίμωξης; 

Νεότερες ιατρικές έρευνες αναφέρουν ότι για το 95% των περιστατικών καρκίνου του πρωκτού ευθύνεται ο ιός HPV.
Η συνηθέστερη βλάβη που προκαλεί η HPV λοίμωξη στην πρωκτική περιοχή, είναι τα πρωκτικά κονδυλώματα. 
Επίσης η ύπαρξη κονδυλωμάτων στην περιπρωκτική περιοχή θέτει πάντα την υποψία για πιθανότητα ύπαρξης HPV αλλοιώσεων και στο εσωτερικό του ορθικού βλεννογόνου. 
Ιδιαίτερα εάν τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται σε καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV (π.χ. 16 και 18), τότε απαιτείται παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Για όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση, παίζει μείζονα ρόλο στην πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθησή τους.

Κατά την διάρκεια της ψηφιακής πρωκτοσκόπησης ο Χειρουργός μπορεί να ενεργήσει και άλλες Ιατρικές πράξεις; 

Εφόσον ο Χειρουργός εντοπίσει δυσπλασίες ή αλλοιώσεις στην εξεταζόμενη περιοχή, μπορεί να λάβει βιοψίες (μικρά ιστοτεμαχίδια από τα σημεία),  για περαιτέρω σταδιοποίηση των βλαβών (LGAIN/HGAIN) και anal test pap για ταυτοποίηση του ιού HPV.
Επίσης αν ο Χειρουργός εντοπίσει ύποπτες περιοχές με σχετικά μικρή ανωμαλία στο επιθήλιο τους, τότε μπορεί να χρωματίσει αυτές τις περιοχές με οξικό οξύ, ώστε να διερευνήσει το “μωσαϊκό” που θα δημιουργηθεί στον βλεννογόνο.
Η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση αποτελεί το golden standard για την άμεση διερεύνηση και τον έγκαιρο εντοπισμό πολλών παθήσεων της πρωκτικής περιοχής. Επίσης είναι άριστη εξέταση για την τακτική παρακολούθηση της αποκατάστασης της περιοχής, μετά από στοχευμένες θεραπείες.
Βάσει των παραπάνω, ενημερώνω τους αγαπητούς φίλους και φίλες ότι η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση μπορεί να δίνει την εντύπωση μίας επίπονης και άβολης εξέτασης, όμως με προσεκτικούς και κατάλληλους χειρισμούς  είναι εντελώς ανώδυνη.
Το σημαντικό είναι ότι με την εξέταση αυτή, μπορούμε να έχουμε άμεσες απαντήσεις σε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων και δυσλειτουργιών. Η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση έχει μεγάλη διαγνωστική αξία και μπορεί να σώσει στην κυριολεξία από πολλές σοβαρές καταστάσεις.
Σας προσκαλώ μέσα από μία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού, να ξεπεράσετε τυχόντες ενδοιασμούς και να επικοινωνήσετε μαζί μου ώστε να δώσουμε άμεσα και ανώδυνα λύση στο πρόβλημα σας.
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Μ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ MD Πρωκτοσκόπηση
bottom of page