top of page

Ορθοπρωκτικός Πόνος - Πρωκταλγία - Πόνος στον Πρωκτό

211 1150689

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Τι είναι ο Ορθοπρωκτικός Πόνος;

Στην περιοχή του πρωκτού βρίσκεται ένα ευρύ δίκτυο από απολήξεις αισθητήριων νεύρων, γεγονός που δημιουργεί  μία μεγάλη ευαισθησία στην περιοχή, όταν προκαλούνται τραυματισμοί και ανατομικές βλάβες από διάφορες αιτίες και παθήσεις.
Ο ορθοπρωκτικός πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος, επίμονος και οξύς, προκαλώντας στον πάσχοντα σωρεία προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής του.
Ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού, αρκετές φορές παρουσιάζει χρονιότητα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται λειτουργικά και άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το πεπτικό και το ουροποιητικό.  

Ιδιαίτερα στους άνδρες, ο ορθοπρωκτικός πόνος, μπορεί να προκαλέσει δυσουρία ή και επίσχεση ούρησης στις περιπτώσεις διάχυτου πυελικού πόνου που επηρεάζουν τον προστάτη.

Ποιές είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τον ορθοπρωκτικό πόνο;

Τα αίτια είναι πολλά και διάφορα. Επειδή πολλές φορές η πρωκταλγία αποτελεί σύμπλοκη παθολογική οντότητα που οφείλεται σε συνδυασμό παθήσεων, υπάρχει περίπτωση να διαφοροδιαγνωστεί, αν ο θεράπων Ιατρός δεν είναι εξειδικευμένος.

Ο Ιατρός που γνωρίζει απόλυτα την ορθοπρωκτική περιοχή, είναι ο Χειρουργός Πρωκτολόγος.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα αίτια του ορθοπρωκτικού πόνου:

Πόνος στον πρωκτό μπορεί να προκληθεί μετά από μία έντονη διάρροια, ή μετά από δυσκοιλιότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος οφείλεται σε ερεθισμό, τραυματισμό ή και σε σπασμό της περιοχής. Συνήθως ο πόνος υποχωρεί από μόνος του κατά την διάρκεια της ημέρας (βοηθάει η χρήση μαλακτικής αλοιφής), εκτός και αν συνυπάρχουν πρωκτικές παθήσεις που θα δούμε στην συνέχεια.

Πόνο στον Πρωκτό προκαλούν οι αιμορροΐδες. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις προχωρημένης  αιμορροΐδοπάθειας, ή  αιμορροΐδικής θρόμβωσης, τότε ο πόνος γίνεται αφόρητος και επιβάλλεται άμεσα ο πάσχοντας να οδηγηθεί στον χειρουργό του για φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.  Για την αιμορροϊδοπάθεια μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ > και για την αιμορροϊδική κρίση - θρόμβωση μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ >.

Άλλη αιτία που μπορεί να προκαλέσει έντονο και παρατεταμένο πόνο στον πρωκτό, είναι η πρωκτική ραγάδα.  Η πρωκτική ραγάδα είναι ένα μικρό “σκίσιμο - κόψιμο” στην δομή του βλεννογόνου του σφιγκτήρα που εντοπίζεται συχνότερα στα σημεία της 12ης και 6ης ώρας.

Ο πόνος που προκαλεί είναι έντονος και διαξιφιστικός κυρίως κατά την αφόδευση, στην οποία μπορεί να προκληθεί δυσχεσία από τον σπασμό του σφιγκτήρα περιπλέκοντας τα πράγματα και δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Αν μία πρωκτική ραγάδα μείνει χωρίς θεραπεία, ο πόνος που προκαλεί μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ακόμα και για μήνες.

Αυτός ο διαρκής πόνος καταρρακώνει τον πάσχοντα, ενώ η χρονιότητα της κατάστασης μπορεί να προκαλέσει πεπτικές, ουρολογικές και σεξουαλικές δυσλειτουργίες.  

Κάθε ασθενής που υποφέρει από πόνο στον πρωκτό πρέπει να οδηγείται στον Χειρουργό του για άμεση διερεύνηση και θεραπεία.  Αρκετές φορές μαζί με μία πρωκτική ραγάδα μπορεί να συνυπάρχει αιμορροϊδοπάθεια. Για το λόγο αυτό ο Χειρουργός ενεργεί πρωκτοσκόπηση στον πάσχοντα, ώστε να εντοπίσει και να προσδιορίσει την παθολογία της περιοχής, προσφέροντας στον ασθενή αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση.  

Για την πρωκτική ραγάδα μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ > και για την πρωκτοσκόπηση μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ >.

Ορθοπρωκτικό πόνο μπορεί να προκαλέσει και το πρωκτικό απόστημα το οποίο αποτελεί μία οξεία και φλεγμονώδη κατάσταση της ορθοπρωκτικής περιοχής όπου δημιουργείται  συλλογή πύου σε μια κοιλότητα γύρω από τον πρωκτό, ως αποτέλεσμα της απόφραξης των αδένων και της μικροβιακής τους λοίμωξης.
Άλλα αίτια που μπορεί να δημιουργήσουν ένα  Πρωκτικό απόστημα είναι:  η πυογόνος ιδρωταδενίτιδα και η δοθιήνωση, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, (όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα), οι θρομβωμένοι αιμορροϊδικοί όζοι, η εκκολπωματίτιδα, ο καρκίνος πρωκτού ή ορθού, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι μυκητιασικές λοίμωξεις, τα κονδυλώματα και η HIV λοίμωξη.
Επειδή η κλινική εικόνα ενός πρωκτικού αποστήματος μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την ανατομική θέση και το στάδιο του, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον Χειρουργό του ο οποίος θα ενεργήσει πρωκτοσκόπηση ώστε να εκτιμήσει την βλάβη και θα προσδιορίσει το θεραπευτικό πλάνο. Για το πρωκτικό απόστημα μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ >.
Το πρωκτικό συρίγγιο μπορεί να είναι αίτιο του ορθοπρωκτικού πόνου. Πρόκειται για μία μικρή σήραγγα που δημιουργεί την επικοινωνία μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου (ορθού) με την εξωτερική περιοχή του πρωκτού (δέρμα). Το πρωκτικό συρίγγιο είναι ιδιαίτερα επίπονο και επικίνδυνο επιπλοκών.
Το 80% των περιεδρικών συριγγίων δημιουργούνται από περιπρωκτικά αποστήματα τα οποία είτε δεν έχουν αντιμετωπιστεί, είτε  δεν έχουν θεραπευτεί επαρκώς.  
Για την διάγνωση και αντιμετώπιση ενός  πρωκτικού συριγγίου, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον χειρουργό του, ο οποίος θα ενεργήσει πρωκτοσκόπηση και χαρτογράφηση της θέσης, για τον προσδιορισμό του θεραπευτικού πλάνου. Για το πρωκτικό συρίγγιο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ >.

Το Σύνδρομο χρόνιου πρωκτικού πόνου μπορεί να προκαλέσει έντονο πρωκτικό πόνο.

Πρόκειται για μία ιδιοπαθής διαταραχή του πυελικού εδάφους, δηλαδή του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος. Το Σύνδρομο χρόνιου πρωκτικού πόνου προκαλεί ορθοπρωκτικό πόνο σε μη τακτά διαστήματα αλλά και την νύχτα, επηρεάζοντας συχνότερα τους άνδρες.

Ελλείψει παθολογικών αιτιών ο πόνος σχετίζεται με στρεσογόνες ψυχικές καταστάσεις που προκαλούν μυϊκούς σπασμούς και πόνο γύρω από τον πρωκτό. Η θεραπεία της διαταραχής περιλαμβάνει εγχύσεις Botox, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιεπιληπτικά (πρεγκαμπαλίνη), μυοχαλαρωτικά, αγχολυτικά, κ.α.

Πώς διαγιγνώσκεται ο ορθοπρωκτικός πόνος;

Σε κάθε περίπτωση ο πάσχοντας από ορθοπρωκτικό πόνο θα πρέπει να απευθυνθεί στον Χειρουργό Πρωκτολόγο που θα διερευνήσει λεπτομερώς το περιστατικό.
Η διάγνωση περιλαμβάνει την λήψη του ιατρικού ιστορικού τους ασθενούς, την δακτυλική εξέταση και την ψηφιακή πρωκτοσκόπιση.

Τι μπορεί να κάνει ο πάσχων για να ανακουφιστεί, μέχρι να επισκεφτεί τον Χειρουργό του;

Ως πρώτη αντιμετώπιση είναι να περιορίσει τον πόνο με τη λήψη αναλγητικών. Επίσης μπορεί να εφαρμόσει τοπικά στον πρωκτό μαλακτική καταπραϋντική κρέμα, καθώς και να κάνει εδρόλουτρα με ζεστό νερό. Επίσης η διατροφή με επάρκεια σε φυτικές ίνες, βοηθάει στις τακτικές κενώσεις του εντέρου.

Οι πάσχοντες από ορθοπρωκτικό πόνο, θα πρέπει να παραμερίσουν τυχούσες αναστολές, φοβίες και ενδοιασμούς και να επισκεφτούν τον Χειρουργό τους, ώστε να δοθεί αποτελεσματική λύση και άμεση ανακούφιση στο πρόβλημα τους.

Βασικός μου σκοπός είναι η αποτελεσματική θεραπεία του ορθoπρωκτικού πόνου και η άμεση επαναφορά του πάσχοντα στην πρότερη καθημερινότητα του, με υγεία και ποιότητα.

bottom of page