Περιεδρικό Συρίγγιο - Θεραπεία

211 1150689

ΠΑΘΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Περιεδρικό Συρίγγιο

Το περιεδρικό συρίγγιο ή περιπρωκτικό συρίγγιο είναι η βλάβη που δημιουργεί την επικοινωνία μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου (ορθού) με την εξωτερική περιοχή του πρωκτού (δέρμα), μέσω  ενός ή περισσοτέρων τούνελ.

Το εξωτερικό στόμιο του συριγγίου, εντοπίζεται από τον ασθενή και τον Χειρουργό σαν μία μικρή οπή στο δέρμα πέριξ του πρωκτού.
Αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά ορθοπρωκτική πάθηση μετά την αιμορροϊδοπάθεια και κρίνεται ιδιαίτερα επίπονο και επικίνδυνο επιπλοκών. 
Συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20 έως 40 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες (2 στους 3 ασθενείς), και επιπολασμό  1 /10.000 του πληθυσμού.


Κατά κύριο λόγο το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί την επιπλοκή ενός περιεδρικού αποστήματος. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους  του εντέρου όπως η Νόσος του Crohn ή σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό HIV.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου;

Ο ασθενής με περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να νιώθει μόνιμο πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, που επιδεινώνεται στο περπάτημα, στο βήχα και στο γέλιο. 
Επίσης ο ασθενής εμφανίζει στην πρωκτική περιοχή εκροή δύσοσμου οροαιματηρού ή και κοπρανώδες  υγρού, από το εξωτερικό δερματικό στόμιο του συριγγίου. Άλλα συμπτώματα είναι ο κνησμός και ο ερεθισμός στην πρωκτική περιοχή καθώς και προβλήματα στις κενώσεις (διάρροιες, δυσχεσία, δυσκοιλιότητα). 
Όλα αυτά καταστρέφουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντα οδηγώντας  τον σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη.

Ποιά είναι τα αίτια δημιουργίας του περιεδρικού συριγγίου;

Σύμφωνα με Ιατρικές μελέτες δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της πάθησης και της κληρονομικότητας. 
Στην πλειοψηφία τους τα περιεδρικά συρίγγια δημιουργούνται ως αποτέλεσμα ενός αποστήματος στην περιοχή, που είτε παραμελήθηκε και έμεινε χωρίς θεραπεία , είτε δεν θεραπεύτηκε επαρκώς.  Στατιστικά, περίπου το 80% των περιεδρικών αποστημάτων εξελίσσονται σε συρίγγια.
Ωστόσο σπανιότερα,  περιεδρικά συρίγγια μπορούν να προκαλέσουν  οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η νόσος του Crohn, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και ο τραυματισμός της περιοχής.
Κρίνεται απόλυτα αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιεδρικού αποστήματος αφενός για την αποφυγή δημιουργίας περιεδρικού συριγγίου και αφετέρου για την πρόκληση γενικευμένων λοιμώξεων στον οργανισμό θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενούς.
Επίσης κρίνεται απόλυτα αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση κάθε περιεδρικού συριγγίου, αφού αν υποτροπιάσει μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία επιπλέον κλάδων (συριγγίων), σε τμηματική καταστροφή του πρωκτικού σφιγκτήρα, ακόμη και σε πρωκτική σήψη.

Ποιές είναι οι κατηγορίες των περιεδρικών συριγγίων;

Ανάλογα με την ανατομική τους θέση τα περιεδρικά συρίγγια κατηγοριοποιούνται ως εξής: 

 • Διασφιγκτηριακό συρίγγιο

 • Μεσοσφιγκτηριακό συρίγγιο

 • Υπερσφιγκτηριακό συρίγγιο

 • Εξωσφιγκτηριακό συρίγγιο

Πώς γίνεται η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου;

Η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου βασίζεται στην κλινική εξέταση (ψηλάφηση, δακτυλική εξέταση) και την πρωκτοσκόπηση από τον Χειρουργό.
Ωστόσο σημαντικό για τον ασθενή είναι να γίνει η χαρτογράφηση συριγγίου, η οποία επιτυγχάνεται με το διορθικό υπερηχογράφημα ή με μαγνητική τομογραφία.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται το τρισδιάστατο ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα που εντοπίζει με ακρίβεια την ανατομία και την θέση που καταλαμβάνει το συρίγγιο ανάμεσα στους σφιγκτήρες.

Ποιά είναι η θεραπευτική προσέγγιση για τα περιεδρικά συρίγγια;

Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι μόνο χειρουργική.  Ο βασικός στόχος του Χειρουργού είναι να επιτύχει την εσωτερική καταστροφή του συριγγίου, την σύγκληση και την επούλωση του, χωρίς να προκληθεί ο παραμικρός τραυματισμός του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού. Έτσι εκμηδενίζονται οι πιθανότητες υποτροπής και αποκλείεται η περίπτωση της ακράτειας κοπράνων.
Οι επικρατέστερες επεμβατικές μέθοδοι που εφαρμόζονται για την θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι η Seton και η FiLaC

Η τεχνική Seton αποτελεί μία κλασική μέθοδο που πραγματοποιείται με την χρήση ειδικού ράμματος και την προοδευτική καταστροφή του συριγγίου.

Τεχνικής οπτικής ίνας Laser FiLaC

Η τεχνική FiLaC (Fistula Laser Closure), αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο, που άλλαξε το τοπίο και την φιλοσοφία της αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων τα τελευταία χρόνια.  Αποτελεί την “αιχμή του δόρατος”  στην πρωκτική χειρουργική και προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα τόσο στους Χειρουργούς, όσο και στους ασθενείς.

Πρόκειται για την εφαρμογή οπτικής ίνας Laser, που διαχέει ελεγχόμενη θερμική ενέργεια περιμετρικά και σε όλο το μήκος του συριγγίου, καυτηριάζοντας τα φλεγμονώδη τοιχώματά του, και αφήνοντας ανέπαφους τους πρωκτικούς σφιγκτήρες.
Η μέθοδος FiLaC είναι κατάλληλη για την θεραπεία όλων των τύπων περιεδρικών συριγγίων (και για τα σύνθετα συρίγγια), δεν απαιτεί χειρουργική τομή και είναι αναίμακτη.  Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί λίγα μόλις λεπτά. Ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και επιστρέφει αμέσως στο σπίτι ή την εργασία του.
Η μέθοδος FiLaC έχει μηδενικές επιπλοκές και προσφέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Δεν προκαλεί κανένα τραυματισμό στον σφιγκτηριακό μηχανισμό και επομένως αποκλείεται η ακράτεια κοπράνων.
Ο ασθενής μετά την επέμβαση δεν χρειάζεται να κάνει αλλαγές, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ανύπαρκτος.
Η μέθοδος FiLaC εφαρμόζεται άριστα και σε περιπτώσεις υποτροπής μετά από αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις με άλλες μεθόδους.
Αναλυτικά τα πλεονεκτήματα της FiLaC:

 • Είναι σύντομη (10-15min), Ασφαλής, Ανώδυνη και Αναίμακτη

 • Δεν έχει ράμματα

 • Δεν απαιτεί γενική αναισθησία

 • Δε χρειάζεται νοσηλεία

 • Δεν προκαλεί χειρουργικό τραύμα στον ασθενή και δεν υπάρχει κίνδυνος ακράτειας

 • Δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικά 

 • Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές

 • Προσφέρει άμεση και οριστική λύση

 • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την ίδια ημέρα

 • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του και στην εργασία του την ίδια ημέρα

 • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα 

Μέθοδος VAAFT

Μία προηγμένη μέθοδος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων είναι η  VAAFT η οποία αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό του σφιγκτηριακού μηχανισμού και την πιθανότητα ακράτειας.
Πρόκειται για ενδοσκοπική τεχνική, όπου ο Χειρουργός εισάγει ένα λεπτό συριγγοσκόπιο από τον εξωτερικό πόρο του συριγγίου, εντοπίζοντας το εσωτερικό στόμιο αλλά και πιθανές συριγγώδεις διακλαδώσεις και αποστήματα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρη χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής, ώστε στην συνέχεια ο Χειρουργός να καυτηριάσει με την Laser οπτική ίνα τους φλεγμονώδεις ιστούς.
Η μέθοδος VAAFT συνδυάζεται άριστα με την τεχνική FiLaC προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα, χωρίς νοσηλεία και μετεγχειρητικό πόνο.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ MD

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ειδικευμένος στην Επειγοντολογία, Λαπαροσκοπική Χειρουργική,

Παθήσεις Πρωκτού.

Η χειρουργική μου ειδίκευση και κατάρτιση στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές , συμβάλλουν στην ποιοτική φροντίδα της υγείας σας.

1/1

Επικοινωνία - Ιατρείο

Αγλαοφώντος 6  - 4ος όροφος 
Γκύζη - 114 74  Αθήνα
Τηλέφωνο Ιατρείου:
211 1150689
Ωράριο Ιατρείου 17:00 - 21:00
κατόπιν ραντεβού
Για επείγοντα περιστατικά, 
και κατ΄οίκον επίσκεψη,
καλέστε τον Ιατρό:
694 5583355

Υπηρεσίες - Εξειδικεύσεις

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

© 2020  by PROTO SURGERY ® Athens  //  Medical Design MS