Κονδυλώματα Πρωκτού - Συμπτώματα - Διάγνωση

211 1150689

ΠΑΘΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Κονδυλώματα Πρωκτού

Τα πρωκτικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και εντοπίζονται στην περιπρωκτική περιοχή και μέσα στον πρωκτό, σαν μικρές δερματικές θηλωματώδεις προεξοχές ή ομάδες οζιδίων διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.
Παρότι τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), εντούτοις δεν μεταδίδονται αποκλειστικά και μόνο με την σεξουαλική επαφή.
Οποιαδήποτε άμεση επαφή του πρωκτού με σημείο του σώματος ή με αντικείμενο που φέρει ιικό φορτίο (ακόμα και με απλή δερματική επαφή, με τα δάκτυλα ή με ερωτικά βοηθήματα), αρκεί για να μολυνθεί η περιοχή και να εκδηλωθούν τα κονδυλώματα πρωκτού.
Επίσης, τα πρωκτικά κονδυλώματα μπορεί να εκδηλωθούν και ως επιμόλυνση από ήδη μολυσμένη γεννητική περιοχή του ίδιου ατόμου.

 

Εκτός από μέσα στον πρωκτό και στο περιπρωκτικό δέρμα, ο HPV προκαλεί κονδυλώματα στις παρακάτω περιοχές:

  • Της στοματικής κοιλότητας, τα χείλια, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα.

  • Το αιδοίο, τον κόλπο, το εφηβαίο, την περινεϊκή περιοχή και τη βουβωνική χώρα.

  • Την ουρήθρα, το πέος και το όσχεο.

Η χρήση προφυλακτικού, προστατεύει από τον HPV και κατ΄επέκταση από την εμφάνιση κονδυλωμάτων;

Η χρήση προφυλακτικού κρίνεται πάντα απαραίτητη, ωστόσο δεν προφυλάσσει απόλυτα από την μόλυνση από τον HPV και την εμφάνιση των κονδυλωμάτων του πρωκτού.

Πόσοι είναι οι τύποι του ιού και ποια είναι τα επικίνδυνα στελέχη;

Μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί πάνω από 150 διαφορετικοί τύποι του HPV. Κάποια από αυτά τα στελέχη έχουν την δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο και γι’αυτό και χαρακτηρίζονται ως “υψηλού” κινδύνου με συνηθέστερα τα στελέχη 16 και 18.  

Τα “χαμηλού” κινδύνου στελέχη του ιού είναι τα 6, 11, 42, 43 και 44.

Ποιά είναι τα συμπτώματα που δημιουργούν τα πρωκτικά κονδυλώματα;

Στην αρχή τα πρωκτικά κονδυλώματα δεν δημιουργούν θορυβώδη συμπτώματα. Μερικές φορές προκαλούν κνησμό, και καύσο στην περιοχή, ενώ κάποιες φορές μπορεί να αιμορραγήσουν.
Αν τα κονδυλώματα δεν αντιμετωπιστούν, τότε μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται με κίνδυνο να καλύψουν μεγάλες περιοχές προκαλώντας επικίνδυνες δερματικές βλάβες, δυσπλασίες και καρκίνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση των πρωκτικών κονδυλωμάτων;

Ο Χειρουργός με απλή εξέταση της περιοχής και με επισκόπηση θα διαγνώσει τα κονδυλώματα που υπάρχουν στην εξωτερική πρωκτική περιοχή.

Για τα κονδυλώματα που βρίσκονται εντός του πρωκτού, ο Χειρουργός  θα υποβάλει τον ασθενή σε μία απλή και ανώδυνη εξέταση, την Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση.

Επίσης αν ο Χειρουργός εντοπίσει ύποπτες περιοχές με σχετικά μικρή ανωμαλία στο επιθήλιο τους, τότε μπορεί να χρωματίσει αυτές τις περιοχές με οξικό οξύ, ώστε να διερευνήσει το “μωσαϊκό” που θα δημιουργηθεί στον βλεννογόνο.

Εφόσον ο Χειρουργός εντοπίσει δυσπλασίες ή αλλοιώσεις στην εξεταζόμενη περιοχή, μπορεί να λάβει βιοψίες (μικρά ιστοτεμαχίδια από τα σημεία),  για περαιτέρω σταδιοποίηση των βλαβών (LGAIN/HGAIN) και anal test pap για ταυτοποίηση του ιού HPV.
Επιπροσθέτως ο Χειρουργός μπορεί να παραπέμψει μία γυναίκα ασθενή σε γυναικολογική εξέταση και κολποσκόπηση.

Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση για τα πρωκτικά κονδυλώματα;

Θεραπεία για τον HPV δεν υπάρχει. Ωστόσο τα πρωκτικά κονδυλώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα ώστε να περιορίζονται τυχούσες αλλοιώσεις και βλάβες στην περιοχή, αλλά και να μειώνεται η  πιθανότητα υποτροπής τους.


Επιπλέον η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού είτε στη γύρω περιοχή του σώματος του ίδιου ασθενούς είτε στον ή στην ερωτική σύντροφο.

Για τα κονδυλώματα εξωτερικά στο δέρμα του πρωκτού αλλά και εντός του πρωκτού, υπάρχουν πολλαπλές θεραπευτικές μέθοδοι για να αντιμετωπιστούν. Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος τους, ο Χειρουργός μπορεί να επιλέξει:

  • Συντηρητική θεραπεία με τοπική εφαρμογή  φαρμακευτικών αλοιφών.

  • Διαθερμία ( όταν είναι σε αρχικό στάδιο ).

  • Laser CO2 ( όταν είναι σε μεσαίο στάδιο ).

  • Argon Laser ( σε προχωρημένο στάδιο ). 

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι σε προχωρημένες καταστάσεις η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης, είναι η εξάχνωση με την χρήση Argon LASER που προστατεύει τον σφιγκτηριακό μηχανισμό και που προσφέρει  γρήγορη επούλωση και ελαχιστοποιημένη πιθανότητα υποτροπής.  

Η μέθοδος γίνεται με τοπική αναισθησία και στη συνέχεια εφαρμόζεται στην περιοχή μία στοχευμένη δέσμη LASER καυτηριάζοντας τα κονδυλώματα και καταστρέφοντας το ιικό τους φορτίο. Η μέθοδος είναι ανώδυνη  και δεν απαιτεί την νοσηλεία του ασθενούς.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των πρωκτικών κονδυλωμάτων αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την αποφυγή πιθανότητας καρκινογένεσης και υποτροπής.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ MD

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ειδικευμένος στην Επειγοντολογία, Λαπαροσκοπική Χειρουργική,

Παθήσεις Πρωκτού.

Η χειρουργική μου ειδίκευση και κατάρτιση στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές , συμβάλλουν στην ποιοτική φροντίδα της υγείας σας.

1/1

Επικοινωνία - Ιατρείο

Αγλαοφώντος 6  - 4ος όροφος 
Γκύζη - 114 74  Αθήνα
Τηλέφωνο Ιατρείου:
211 1150689
Ωράριο Ιατρείου 17:00 - 21:00
κατόπιν ραντεβού
Για επείγοντα περιστατικά, 
και κατ΄οίκον επίσκεψη,
καλέστε τον Ιατρό:
694 5583355

Υπηρεσίες - Εξειδικεύσεις

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

© 2021  by PROTO SURGERY ® Athens  //  Medical Design MS