Κονδυλώματα Πρωκτού - Συμπτώματα - Διάγνωση

211 1150689

ΠΑΘΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

 ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Γιαννούλης Πρωτόπαπας MD

Γενικός Χειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επούλωσης Τραύματος και Ελκών

Κονδυλώματα Πρωκτού

Τα πρωκτικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και εντοπίζονται στην περιπρωκτική περιοχή και μέσα στον πρωκτό, σαν μικρές δερματικές θηλωματώδεις προεξοχές ή ομάδες οζιδίων διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.

Παρότι τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), εντούτοις δεν μεταδίδονται αποκλειστικά και μόνο με την σεξουαλική επαφή.

Οποιαδήποτε άμεση επαφή του πρωκτού με σημείο του σώματος ή με αντικείμενο που φέρει ιικό φορτίο και υπάρχει λύση του βλεννογόνου (ακόμα και με απλή δερματική επαφή, με τα δάκτυλα ή με ερωτικά βοηθήματα), αρκεί για να μολυνθεί η περιοχή και να εκδηλωθούν τα κονδυλώματα πρωκτού.

Επίσης, τα πρωκτικά κονδυλώματα μπορεί να εκδηλωθούν και ως επιμόλυνση από ήδη μολυσμένη γεννητική περιοχή του ίδιου ατόμου.

 

Ο ιός HPV είναι ο πιο συχνά μεταδιδόμενος ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επιστημονικές  έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 30% των ατόμων  που δεν είχαν ποτέ τους πρωκτικές επαφές μπορεί να εμφανίσουν μόλυνση από τον ιό, σε αντίθεση  με το 60-70% των ατόμων που είχαν.

Εκτός από μέσα στον πρωκτό και στο περιπρωκτικό δέρμα, ο HPV προκαλεί κονδυλώματα στις παρακάτω περιοχές:

  • Της στοματικής κοιλότητας, τα χείλια, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα.

  • Το αιδοίο, τον κόλπο, το εφηβαίο, την περινεϊκή περιοχή και τη βουβωνική χώρα.

  • Την ουρήθρα, το πέος και το όσχεο.

Η χρήση προφυλακτικού, προστατεύει από τον HPV και κατ΄επέκταση από την εμφάνιση κονδυλωμάτων;

Η χρήση προφυλακτικού κρίνεται πάντα απαραίτητη, ωστόσο δεν προφυλάσσει απόλυτα από την μόλυνση από τον HPV και την εμφάνιση των κονδυλωμάτων του πρωκτού.

Η HPV μόλυνση προκαλεί μόνο κονδυλώματα;

Ο HPV εκτός από κονδυλώματα, μπορεί να δημιουργήσει δυσπλασίες /αλλοιώσεις στον βλεννογόνο που αποτελούν προκαρκινικές καταστάσεις  οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθειες αν δεν υποβληθεί ο ασθενής σε κατάλληλη θεραπεία.

Πόσοι είναι οι τύποι του ιού και ποια είναι τα επικίνδυνα στελέχη;

Μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί πάνω από 150 διαφορετικοί τύποι του HPV. Κάποια από αυτά τα στελέχη έχουν την δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο και γι’αυτό και χαρακτηρίζονται ως “υψηλού” κινδύνου με συνηθέστερα τα στελέχη 16 και 18.  
Τα “χαμηλού” κινδύνου στελέχη του ιού είναι τα 6, 11, 42, 43 και 44.

Ποιά είναι τα συμπτώματα που δημιουργούν τα πρωκτικά κονδυλώματα;

Στην αρχή τα πρωκτικά κονδυλώματα δεν δημιουργούν θορυβώδη συμπτώματα. Μερικές φορές προκαλούν κνησμό, και καύσο στην περιοχή, ενώ κάποιες φορές μπορεί να αιμορραγήσουν.
Αν τα κονδυλώματα δεν αντιμετωπιστούν, τότε μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται με κίνδυνο να καλύψουν μεγάλες περιοχές προκαλώντας επικίνδυνες δερματικές βλάβες, δυσπλασίες και καρκίνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση των πρωκτικών κονδυλωμάτων;

Ο Χειρουργός με απλή εξέταση της περιοχής και με επισκόπηση θα διαγνώσει τα κονδυλώματα που υπάρχουν στην εξωτερική πρωκτική περιοχή.
Επειδή τα κονδυλώματα μπορεί να βρίσκονται μόνο στα 5 - 7 εκατοστά εντός του πρωκτού, ο Χειρουργός  θα υποβάλει τον ασθενή σε μία απλή και ανώδυνη εξέταση, την Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση.  

Η Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση αποτελεί την ιδανική εξέταση σε αντίθεση με την ορθοσιγμοειδοσκόπηση η οποία ατυχώς συνηθίζεται να γίνεται στις μέρες μας, παρότι δεν έχει διαγνωστικό όφελος.
Αν κατά την  Ψηφιακή Πρωκτοσκόπηση ο Χειρουργός εντοπίσει ύποπτες περιοχές με σχετικά μικρή ανωμαλία στο επιθήλιο τους, τότε μπορεί να χρωματίσει αυτές τις περιοχές με οξικό οξύ, ώστε να διερευνήσει το “μωσαϊκό” που θα δημιουργηθεί στον βλεννογόνο.
Επιπροσθέτως ο Χειρουργός μπορεί να παραπέμψει μία γυναίκα ασθενή σε γυναικολογική εξέταση και κολποσκόπηση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις που ο Χειρουργός εντοπίσει αλλοιώσεις στην εξεταζόμενη περιοχή, μπορεί να λάβει βιοψίες (μικρά ιστοτεμαχίδια από τα σημεία),  για περαιτέρω σταδιοποίηση των βλαβών (LGAIN/HGAIN) και anal test pap για ταυτοποίηση του ιού HPV.

Διαβάστε αναλυτικά  για την θεραπευτική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού, στην σελίδα μας εδώ.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των πρωκτικών κονδυλωμάτων αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την αποφυγή πιθανότητας καρκινογένεσης και υποτροπής.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ MD

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ειδικευμένος στην Επειγοντολογία, Λαπαροσκοπική Χειρουργική,

Παθήσεις Πρωκτού.

Η χειρουργική μου ειδίκευση και κατάρτιση στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές , συμβάλλουν στην ποιοτική φροντίδα της υγείας σας.

1/1

Επικοινωνία - Ιατρείο

Αγλαοφώντος 6  - 4ος όροφος 
Γκύζη - 114 74  Αθήνα
Τηλέφωνο Ιατρείου:
211 1150689
Ωράριο Ιατρείου 17:00 - 21:00
κατόπιν ραντεβού
Για επείγοντα περιστατικά, 
και κατ΄οίκον επίσκεψη,
καλέστε τον Ιατρό:
694 5583355

Υπηρεσίες - Εξειδικεύσεις

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

© 2021  by PROTO SURGERY ® Athens  //  Medical Design MS